СЪВРЕМЕННА ДЕТСКА ОРТОПЕДИЯ

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ОСНОВНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ

КОЙ Е ДЕТСКИЯТ ОРТОПЕД

Детския ортопед е хирург-ортопед, който има подходящата квалификация и голям професионален опит, за да диагностицира и лекува проблемите, свързани с опорно-двигателния апарат (кости, стави, мускули) при деца от раждането до 18-годишната възраст.

Опорно-двигателния апарат на децата се развива непрекъснато (растежни зони), тялото им реагира различно на травми, инфекции и деформации в сравнение с възрастните и сюответно подходът към тях е по-специафичен

 

Д-Р ВАСИЛИС ФУРЛАКИС – СПЕЦИАЛИСТ ДЕТСКИ ОРТОПЕД – СПЕИАЛИСТ ПО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ

ПРОФИЛАКТИКА – РАННА ДИАГНОСТИКА – ЛЕЧЕНИЕ

1.Ранна профилактика на новородените с общ клиничен и ехографски преглед още в родилния дом и обучение на майката за правилното отглеждане на кърмачето за здрави тазобедрени стави, гръбначен стълб и ходила.

2.Ранна диагноза и лечение на всички вродени заболявания на опорно-двигателния апарат (дисплазии, луксации, криви крачета, синдактилии, полидактилии, плоскостъпие, гръбначни изкривявания, Д.Ц.П и др.)

3.Проблеми в прохождането при децата (късно прохождане, стъпване навътре или навън, ходене на пръсти и др.)

4.Заболявания на мускулната система (миопатии, тумори и др.

5.Спортни травми на скелетно-мускулната система при деца и правилно възстановяване.

 

ЗАЩО РОДИТЕЛИТЕ ТРЯБВАТ ДА ИМАТ ОСНОВНИТЕ ЗНАНИЯ ПО ДЕТСКА ОРТОПЕДИЯ

 

 

СЪВРЕМЕННА ДЕТСКА ОРТОПЕДИЯ

       Ортопедичен преглед на Новородените

Новородените винаги трябва да се преглеждат от детски ортопед клинично и ехографски веднага след раждането. Така се откриват заболявания на опорно-двигателния апарат които не могат да се диагностицират само с общ клиничен преглед от неонатолог или педиатър.

Във България тези заболявания са доста чести и ако се открият (диагностицират) навреме, колкото костите на кърмачетата са още хрущяли, коригират се консервативно, по-бързо и по-лесно.

Ако заболяванията не се лекуват в ранна възраст и детето порасне, тогава лечението е много по-трудно и в повечето случай оперативно.

Вродено Криво Стъпало (еквиноварус)

Еквиноварус (clubfoot) e една от най-честите деформации на долния крайник при новородените. Стъпалата на детето обикновено са извити навътре, надолу и с неправилна позиция и форма. Може да е едностранно или двустранно. В много случаи извитите стъпала след раждането не са патологични, но са в нормата (позиционни – причинени най-често от вътреутробно притискане на ходилата) и след няколко седмици се нормализират. Детският ортопед ще Ви информира за състоянието на Вашето дете. Заболяването може да се диагностицира още от 18-20 гестационна седмица с ултразвуково изследване. Това дава възможност преди раждането родителите да се информират от специалист детски ортопед за заболяването и за лечението веднага след раждането с почти 100% успех (консервативно, без операция). В миналото лечението беше само с тежки операции.

Съвременна детска ортопедия, в последните години, лекува еквиноварус при новородените за няколко седмици с метода Ponseti – с коригиращи гилсови шини.

Разлика в дължината на долните крайници (Анисоскелия)

Понятието „анисоскелия“ означава, че двата крака на детето имат различна дължина. Това се измерва първоначално с измервателна лента в клиниката или в кабинета ми, но винаги се нуждае от потвърждение със специалено изследване, наречено аксонометрия.

Обикновено “анисоскелията“ е малка и не изисква лечение. Ако е повече от нормата, тогава прилагаме лечение, в зависимост от ефекта на аксонометрията.

Профилактика за Сколиоза-Кифоза-Лордоза.

Сколиозата и кифозата (и рядко лордозата) може да се появи по всяко време на растежа на детето. Опитния специалист може да разбере отклоненията от нормата само с клинично изследване и със сколиометър да мери точно градусите. При нужда се прави ренгенова снимка.

Съвременна детска ортопедия с нова технология изследва целия гръбначния стълб статично и динамично и без ренгеново облъчване.

Изледването трябва да се прави веднъж годишно, за да се предотврати състоянието, колкото е рано и лесно да се лекува.

Лечение на плоскостъпието

Плоскостъпието (или дюстабан) първоначално се появява около 2,5 годишна възраст. С изследването от специалиста се диагностицира или не състоянието (НЕ Е ЗАБОЛЯВАНЕ) и се определя колко е сериозно.

Лечението е индивидуално и зависи от много фактори които детския ортопед ще оцени.

Проблеми в прохождането

След като детето започва да ходи, се преглежда от детски ортопед, за да идентифицират каквито и да са нарушения на походката, които могат да бъдат постоянни и да причинят проблеми в бъдеще.

Никой родител не трябва да пренебрегва тези профилактични прегледи (1.След стабилното прохождане – около две (2) годишна възраст, 2. Между три и половина и четири (3,5-4) годишна възраст, 3. Между шест и половина и седма (6,5-7) годишна възраст и 4. Между десет и единадесет (10-11) годишна възраст.)

Детска Церебрална Парализа

Родителите, които имат дете с церебрална парализа, често изпитват отчаяние, особено когато здравните специалисти не са опитни с това заболяване.

Нашият опит е богат и можем да коригираме всички ортопедичните проблеми, причинени от церебрална парализа, с всички методи (инжекции с Botox, прилагане на специални шини, хирургични процедури).

Изследване на деца със синдроми.

Децата със някой синдроми имат нужда от повече внимание и грижи. Те имат склонност и са в рисковата група за поява на някои от заболяванията на опорно-двигателния апарат.

Счупвания при деца

Костите при децата са съвсем по-различни от тези на въздрастните. Това има като резултат те да се лекуват (да се залепват) и по-различно. Лечението на детските счупвания има малки тайни които налага намесата на детският ортопед който има подходящата квалификация и голям професионален опит.

Много важен фактор е детската психология, тъй като те са по-малко възприемчиви към лечението, отколкото ние, например като неподвижността, прилагането на гипс, въздържането от игра, и др.

Удостоверения за училища и участие в спортовете.

Спортното занимание е много полезно и ефективно за детския организъм и за физическото  и психическото развитие. Наложително е обаче всичките деца да бъдат прегледани от детски ортопед, който ще удостовери не само неговата физическа готовност, но също така и кои спортове са подходящи според тяхната възраст.

Не забравяйте че детската скелетна система още се строй и не е винаги е готова да поеме тежестите които изисква всеки спорт.

ЗА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ОТ ЕКИП СПЕЦИАЛИСТ ДЕТСКИ ОРТОПЕД И ДЕТСКИ КИНЕЗИТЕРАПЕВТ В ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА (С НАПРАВЛЕНИЕ ОТ ЗДРАВНА КАСА ИЛИ ПЛАТЕНО) МОЛЯ ПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ В ИМЕЙЛ: orthopediatric.bg@gmail.com

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ОСНОВНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ

НОВОРОДЕНИ (1-10 ДНИ)

ОБЩ КЛИНИЧЕН И ЕХОГРАФСКИ ПРЕГЛЕД В РОДИЛНИЯ ДОМ

Първият специален ортопедичен преглед за вашето бебе е в първите дни от живота си в родилния дом или в кабинетът на Детския Ортопед. Прегледът включва, общ клиничен преглед на опорно-двигателния апарат и на неврологичната система на новороденото, ултразвуково изследване на тазобедрените стави, снемане на анамнеза, оценка на рисковите фактори за вродени заболявания, за дисплазия на тазобедрената става, за кърмаческа сколиоза и конкретни съвети на майката за правилно отглеждане на детето. Специалните тестовете в тазобедрените стави на новороденото (Barlow, Ortolani, Pavel), заедно с асиметричните гънки, абдукторната контрактура, екстензионната контрактура на коляното и други данни от прегледа на специалиста са клинични показатели за бъдещи нарушения или не в подходката на детето. Прегледът е задължителен за новородените с повече от две предразполагащи фактори.

КЪРМАЧЕТА (1-2 МЕСЕЦА)

ЕХОГРАФСКО ИЗСЛЕДВАНЕ И ОБЩ КЛИНИЧЕН ПРЕГЛЕД

Когато няма възможност в родилния дом, в кабинета или в клиниката за първия преглед от специалиста, трябва задължително всичките бебета между 5-9 седмици (1-2 месеца) да се прегледат от Детски Ортопед ехографски и клинично! Това е метод на избор със 100% ефективност, когато става от опитен специалист, напълно безвреден и безопасен, без излишно  излъчване от ренгенови лъчи за детето. Ранната диагноза на патологията на тазобедрената става е много важно, както за вида на лечението което ще се избере, както и резултатите от него. Изоставените случаи обикновено се лекуват оперативно, а ако дисплазията се диагностицира навреме, може да се лекува консервативно със специални шини.

КЪРМАЧЕТА  (4-5 МЕСЕЦ)

КОНТРОЛЕН ЕХОГРАФСКИ И КЛИНИЧЕН ПРЕГЛЕД

Този контролен клиничен и ехографски преглед се прави при деца които са в рисковата група за развитие на дисплазия на Т.Б.С, при деца които в задължителния преглед (м/у 1-2 месеца) ставата беше със забавено развитие, при преценка за неправилно отглеждане след основния преглед от родителите, при желание на родителите за тяхното спокойствие и при обща преценка на специалиста. В този период се появява и се вижда ехографски ядрото на вкостяването на бедрената глава. Това е белег за правилното развитие на ставата. По време на преглед се обяснява на родителите и за подготовката за първите стъпки на детето. Също с този преглед се установява и евентуални пропуски или грешки от специалиста при основния преглед или пък от неправилно отглеждане се откриват проблеми които не са късно да се елиминирам консервативно.

СЛЕД ПРОХОЖДАНЕТО

КЛИНИЧЕН ПРЕГЛЕД И СЪВЕТИ ЗА ПРАВИЛНО РАЗВИТИЕ

След първите стъпки на Вашето дете родителите се притесняват ако стъпва правилно, какви обувки трябва да носи, как трябва да сяда, нормално ли се развива скелетно-мускулната система и други основни въпроси за които отговаря специалиста.

В тази възраст, детския ортопед, също контролира правилното развитие на опорно-двигателния апарат на детето, развитието на плоскостъпието, сколиоза, кифоза, лордоза и евентуално проблеми в прохождането на детето – ако ходи на пръсти, ако ходи накриво, ако трие коленната и др.

ПРЕГЛЕД НА ДЕЦА  (3,5 до 4 год.)

ПРОФИЛАКТИЧЕН ОБЩ ПРЕГЛЕД С ПЛАНТОГРАФИЯ

Профилактичното изследване на тази възраст, която е предназначено за да се контролира и да осигури правилното развитие на опорно-двигателния апарат на детето си, има за цел, да се предотврати плоскостъпието и други ортопедични заболявания, като например ходене с вътрешна или външна ротация, сколиоза, кифоза, и т.н. Клинично, от специалиста, се изследва детето от глава до петите и заедно с подходящия анализ на подходката и специалните упражнения получаваме цялата тази информацията: ако има налични гръбначни изкривявания, ако стъпалото се натоварва правилно, точките на  натоварването в повърхността на стъпалото, данни за плоскостъпие и как е натоварването в различните точки (петата, главите на метатарзалните кости и др.). При отклонения от нормата се прави плантография -статична и динамична и се вземат подходящите мерки за лечение на състоянието или заболяването.

ПРЕГЛЕД НА ДЕЦА (6,5 до 7 год).

ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД И СПОРТНО-МЕДИЦИНСКО ИЗСЛЕДВАНЕ

Профилактичния преглед на детето в тази възраст, включва специален спортно-медицински тестове за правилно спортно ориентиране на децата и избор на подходящ спорт за тях.

В тази възраст, специалиста, също контролира правилното развитие на опорно-двигателния апарат на детето с цел, да се предотврати плоскостъпието и други ортопедични заболявания, като например ходене с вътрешна или външна ротация, сколиоза, кифоза, и т.н. Клинично, от специалиста, се изследва детето от глава до петите и заедно с подходящия анализ на подходката и специалните упражнения получаваме цялата тази информацията: ако има налични гръбначни изкривявания, ако стъпалото се натоварва правилно, точките на  натоварването в повърхността на стъпалото, данни за плоскостъпие и как е натоварването в различните точки (петата, главите на метатарзалните кости и др.). При отклонения от нормата се прави плантография -статична и динамична и се вземат подходящите мерки за лечение на състоянието или заболяването.

ПРЕГЛЕД НА ДЕЦА М/У 10-11 ГОД.

ИЗСЛЕДВАНЕ И ПРОФИЛАКТИКА ЗА СКОЛИОЗА И ПЛОСКОСТЪПИЕ

Профилактичното изследване на тази възраст, която е предназначено за да се контролира и да осигури правилното развитие на опорно-двигателния апарат на детето

1.Изследване и профилактика за сколиоза, кифоза, лордоза

2.Спортно-медицинско изследване и тестове за правилно спортно ориентиране

3.Изследване и профилактика на плоскостъпието и анализ на подходката.

При отклонения от нормата се прави плантография -статична и динамична и се вземат подходящите мерки за лечение на състоянието или заболяването.